marți, 11 octombrie 2016

Cattleya

 Orhideea Cattleya a primit numele de la botanistul englez Sir William Cattley și i se mai spune orhideea cutiii de ciocolată deoarece sunt adesea reprezentate pe aceste ambalaje. Este o orhidee cu niște flori atrăgătoare și cu un parfum minunat. Sunt pretențioase, dar extrem de frumoase.

Cattleya este o plantă epifită, adică trăiește agățată de arbori.
Se află în junglele Americii Centrale și de Sud. Cattleya are un rizom, din care în fiecare an cresc noi pseudobulbi, după ce aceștia se maturizează, vor forma o păstaie, înauntrul căreia vor crește bobocii florali. Rădăcinile au un strat de velamen, care absoarbe apa. Frunzele sunt groase și cerate. Pseudobulbii sunt alungiți purtînd, dupa caz, 1,2 sau 3 frunze. Poate ajunge și la înalțimea de 75 de centimetri, iar florile sunt viu colorate, în nuanțe puternice de violet, alb sau brun. Au un miros dulce, asemănator vaniliei.

Cattleya este o orhidee care necesită temperaturi mai ridicate decît altele, se împacă foarte bine cu Phalaenopsis, în privința temperaturii.

Cattleya este tipul de orhidee destul de rezistentă, dar va fi afectată dacă este prea udată din plin. Udați o dată pe săptămînă în timpul verii și o dată la doua sau trei săptămîni în timpul iernii. Stropiți cu apa proaspătă o dată pe zi pentru a ajuta la ridicarea nivelului de umiditate.
Are nevoie de lumină puternică, dar nu în bătaia soarelui, deoarece frunzele se ard destul de ușor. Se mulțumeste cu poziția estică sau vestică.

Cel mai bine crește într-un amestec pentru orhidee, cît mai poros, alcătuit din scoarța de conifere, mușchi de turbă și perlit, în proporție de 2/1/1. Se poate crește și în pamînt special pentru orhidee, cu adaos de perlit și scoarță de conifere.
Îngrășămintele se aplică sub formă lichidă, utilizând concentrația minimă.

După înflorire Cattleya are nevoie de o perioadă de odihnă. Pentru cele mai multe soiuri perioada de odihnă este în timpul iernii, uneori, toamna. În acest moment, vasul trebuie plasat într-un loc răcoros, se respectă limita  de lumină, de udare și fertilizare.
Această plantă exotică este destul de capricioasă și nu este recomandată pentru grădinarii începători.
Cattleya poate fi o adevărată bijuterie a unei colecții de plante, inflorescența este de lungă durată și abundentă, încât vă permite să uitați despre toate dificultățile de creștere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu