sâmbătă, 8 octombrie 2016

Vanda

Una dintre cele mai fermecătoare şi mai frumoase orhidei este orhideea Vanda. Este perla florilor din interior şi cîştigă popularitate în rîndul colecționarilor.

Fiind originară din țările tropicale ale Orientului, orhideea Vanda este răspîndită în mod natural în Himalaya, Thailanda, Birmania, Australia și în unele părți din noua Guinee. 
Deși este o specie de orhidee cu creștere monopoidală, poate atinge înălțimea de pînă la 1,50m. Trebuie să fie îngrijită cu multă dragoste și cu multă atenție și să i se asigure căldura și lumina potrivită.

Perioada de înflorire variază în funcție de specie, uneori poate înflori de mai multe ori pe an. Florile au dimensiuni între 5-10 cm,  de diferite forme și culori (verde, roz, purpuriu, bleu), unele dintre ele fiind și parfumate. Înflorirea se poate face pe tot parcursul anului, în special primăvara și vara. Pentru a înflori are nevoie de multă lumină, de o diferență de temperatura între zi și noapte, de umiditate și de o bună ventilație. 

Orhideea Vanda suportă soarele direct dar preferă lumina indirectă pentru a nu arde frunzișul veșnic verde care înconjoară tulpina centrală. Orhideea Vanda ar trebui ținută la cea mai luminoasă fereastră posibilă și ar trebui mutată în alte camere la schimbarea anotimpului pentru a obține lumina maximă posibilă.

Acestei orhidei îi place apa multă în timpul sezonului de creștere și dacă plantele sunt crescute în coșuri sau pe scoarță de plută ar trebui udate în fiecare zi din iunie pînă în septembrie. În restul anului nu trebuie lăsată sa se usuce, trebuie ținută umedă în mod echilibrat tot timpul. Odata ce a înflorit, este cel mai bine sa le dați o mini odihnă de 2-3 săptămîni, permițînd plantei să se usuce în această perioadă înainte de a o uda din nou.


Cea mai simplă metodă de înmulțire a plantei de apartament – Vanda coerulea (Orhideea albastra) este prin lăstari cu rădăcini, desprinși din planta-mamă și plantați în ghiveci separat. Se face separarea unei plante tinere, aflată la baza plantei mature, imediat ce puiul are suficiente rădăcini (de lungime aproximativă de 12 cm). Se mai poate secționa o parte a tijei, cu minimum 3 rădăcini aeriene. 













Orhideea Vanda poate fi crescută fie într-un coș sau pe o bucată mare de scoarță de plută. Acest lucru permițînd drenajul rapid al apei și expunerea rădăcinilor aeriene. Dacă plantați orhideea într-un vas, folosiți un amestec de coajă de pin - nu compost. Acest amestec va permite drenajul liber al apei și orice rădăcini aeriene care cresc trebuie lăsate în afara vasului, nefiind nevoie sa fie acoperite cu compost.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu