vineri, 30 septembrie 2016

Înmulţirea orhideelor

Voi explica cum să obţii mai multe orhidei doar de la o singură plantă.Înmulţirea orhideelor se face prin următoarele metode:
1. Prin butaşi
După ce au înflorit orhideele, tăiaţi-le tulpina, lăsînd 1 cm de la rădăcină. După ce am tăiat tulpina facem butaşi cu lungimea de 10-12 cm. 


Plantaţi butaşii într-un ghiveci special care are găuri la fund. La fundul ghiveciului presărăm nisip, apoi îl umplem cu muşchi. 

Plantăm butaşii şi mai apoi udăm cu apă călduţă. Se acoperă ghiveciul cu o peliculă(se face o mică seră). Odată pe zi se scoate pelicula şi se lasă pe jumătate de oră, pentru a umezi puţin solul. După 4 luni, butaşii pot fi uşor transplantaţi în ghivece potrivite şi desigur substrat potrivit orhideelor.

2.Prin keiki
Uneori, pe tulpina florală  a orhideelor apar nişte mici plante, numite "Keiki"(pui de orhidee). În funcţie de umiditatea spaţiului în care ţinem orhideea noastră, keiki poate emite imediat rădăcini. La separare, keiki trebuie să aibă minim 3 frunze şi 3-4 rădăcini de aproximativ 5-7 cm. 

 Noua plantă se desprinde uşurel de la planta-mamă prin tăierea tijei la 2-3 cm.



Locurile unde am tăiat cu lama le tratez cu cărbune.


Plantarea se va face în ghivece special pentru orhidee şi substratul pentru orhidee îl cumpărăm din magazine.


3.Prin seminţe
Numai în serele specializate se face înmulţirea prin seminţe, deoarece seminţele orhideelor conţin foarte puţine rezerve nutritive. Supravieţuirea şi dezvoltarea embrionului sunt condiţionate de prezenţa în sol a unei anumite specii de ciuperci cu care formează o legătură strînsă.

Existenţa orhideelor depinde de polenizatori (insecte, păsări etc.) şi de prezenţa micorizelor, iar răspîndirea lor este strict limitată la un anumit habitat. Deoarece înmulţirea şi păstrarea micorizelor sunt destul de complicate, în prezent germinarea seminţelor se face pe cale artificiala (in vitro) în laborator. Seminţele se seamănă într-un substrat special.


 Pe parcursul a 2-6 luni ele încolţesc şi sunt transplantate într-un alt substrat, care le asigura o dezvoltare corespunzătoare.
Acest proces se repetă de mai multe ori, pînă în momentul în care plantele ajung la vîrsta de 2-4 ani.


Din acest moment, orhideele vor înflori după o perioada de 2-5 ani.

Încercaţi şi D-voastră aceste metode ca să puteţi admira frumuseţile acestor plante.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu