duminică, 25 septembrie 2016

PHALAENOPSIS

Pentru mine a fost o "lecţie" după ce pierdusem vreo 8 orhidei frumoase, care la rîndul lor au pierit din cauza ca nu ştiam cum să le îngrijesc şi m-am apucat să mă informez pas cu pas despre fiecare specie aparte. Astăzi vă explic cum se îngrijeşte ORHIDEEA PHALAENOPSIS.


De obicei cînd cumpărăm o orhidee de la florărie, atenţia ne este atrasă de florile frumoase şi dese, culorile aprinse şi  nici pe de parte nu atragem atenţia la rădăcini sau la frunze. Unele orhidei chiar şi înainte de pieire înfloresc frumos. 

Elementul de bază la înflorirea orhideelor este TEMPERATURA. Temperatura ideală trebuie să varieze între 18-22 grade, uneori vara poate varia pîna la 25 grade. Dacă este foarte cald în încăpere şi temperatura poate ajunge la 35-45 grade, florile se ofilesc , rădăcinile se sufocă şi  pot apărea arsuri pe frunzele verzi. La fel pot apărea probleme atunci cînd temperatura scade mai jos de 12 grade pe timp de iarnă; cad butonii de la flori, frunzele se zbîrcesc şi poate apărea mucegaiul.




UDATUL EXCESIV este moartea orhideelor. De obicei, orhideele sunt udate odată la 7 zile. Le torn apa deasupra pînă cînd se umple farfurioara, apoi după 10 minute se aruncă apa din farfurioară.  Apa trebuie să fie călduţă sau la temperatura camerei, daca apa este rece, rădăcinile vor muri. Orhideelor care sunt în bucătărie le fac un duş cu apă călduţă de 37 grade. şi apa curge prin găurile ghiveciului. Apa nicidecum nu trebuie lăsată în ghiveci sau în farfurioară, astfel duce la putrezirea rădăcinilor. La fel putrezesc rădăcinile dacă apa a pătruns între frunzele plantei.

Orhideele au nevoie de LUMINA PERFECTĂ, să fie ţinute într-o zonă care să nu fie în bătaia directă a soarelui şi evident nu în curent.  Atunci cînd orhideea noastră este ţinută pe pervaz, trebuie să fie la o distanţă de 20-35 cm de la lumina directă sau dupa o perdea  ori jaluzea pentru a preveni arsurile pe frunze. Totuşi lipsite de lumină, frunzele orhideelor devin mai închise la culoare.




Ca toate orhideele, orhideea Phalaenopsis prefera UMIDITATE crescută. O umiditate relativă mai mare de 40 % este benefică pentru orhidei. Pentru a evita infecţiile fungice şi alte boli trebuie să asigurăm o ventilare a aerului foarte bună şi o umiditate bine crescută. În condiţii de temperatură scăzută umiditatea poate fi şi ea scăzută, dar odată cu creşterea temperaturii , orhideea are nevoie de mai multă umiditate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu