vineri, 30 septembrie 2016

Înmulţirea orhideelor

Voi explica cum să obţii mai multe orhidei doar de la o singură plantă.Înmulţirea orhideelor se face prin următoarele metode:
1. Prin butaşi
După ce au înflorit orhideele, tăiaţi-le tulpina, lăsînd 1 cm de la rădăcină. După ce am tăiat tulpina facem butaşi cu lungimea de 10-12 cm. 


Plantaţi butaşii într-un ghiveci special care are găuri la fund. La fundul ghiveciului presărăm nisip, apoi îl umplem cu muşchi. 

Plantăm butaşii şi mai apoi udăm cu apă călduţă. Se acoperă ghiveciul cu o peliculă(se face o mică seră). Odată pe zi se scoate pelicula şi se lasă pe jumătate de oră, pentru a umezi puţin solul. După 4 luni, butaşii pot fi uşor transplantaţi în ghivece potrivite şi desigur substrat potrivit orhideelor.

2.Prin keiki
Uneori, pe tulpina florală  a orhideelor apar nişte mici plante, numite "Keiki"(pui de orhidee). În funcţie de umiditatea spaţiului în care ţinem orhideea noastră, keiki poate emite imediat rădăcini. La separare, keiki trebuie să aibă minim 3 frunze şi 3-4 rădăcini de aproximativ 5-7 cm. 

 Noua plantă se desprinde uşurel de la planta-mamă prin tăierea tijei la 2-3 cm.



Locurile unde am tăiat cu lama le tratez cu cărbune.


Plantarea se va face în ghivece special pentru orhidee şi substratul pentru orhidee îl cumpărăm din magazine.


3.Prin seminţe
Numai în serele specializate se face înmulţirea prin seminţe, deoarece seminţele orhideelor conţin foarte puţine rezerve nutritive. Supravieţuirea şi dezvoltarea embrionului sunt condiţionate de prezenţa în sol a unei anumite specii de ciuperci cu care formează o legătură strînsă.

Existenţa orhideelor depinde de polenizatori (insecte, păsări etc.) şi de prezenţa micorizelor, iar răspîndirea lor este strict limitată la un anumit habitat. Deoarece înmulţirea şi păstrarea micorizelor sunt destul de complicate, în prezent germinarea seminţelor se face pe cale artificiala (in vitro) în laborator. Seminţele se seamănă într-un substrat special.


 Pe parcursul a 2-6 luni ele încolţesc şi sunt transplantate într-un alt substrat, care le asigura o dezvoltare corespunzătoare.
Acest proces se repetă de mai multe ori, pînă în momentul în care plantele ajung la vîrsta de 2-4 ani.


Din acest moment, orhideele vor înflori după o perioada de 2-5 ani.

Încercaţi şi D-voastră aceste metode ca să puteţi admira frumuseţile acestor plante.
  

joi, 29 septembrie 2016

Specii de orhidei Phalaenopsis

Cele mai populare şi mai nepretenţioase orhidei sunt din specia Phalaenopsis. Există mai mult de 70 de genuri care cresc la o altitudine de 200-400 de metri deasupra nivelului mării, în pădurile tropicale din Indonezia pînă în Australia (Asia de Sud-Est, Filipine, Noua Guinee, Australia).

1.Phalaenopsis schilleriana- are un aspect plăcut cu frunze pestriţe şi face parte din grupul cu inflorescenţe mari. Înfloreşte din luna mai pînă în februarie, iar ramificaţiile ajung şi pînă la 2 m. lungime.  Florile sunt de culoare roz deschis şi au 7 cm în diametru.


2.Phalaenopsis stuartiana- frunzele sunt pestriţe, iar florile sunt albe cu numeroase pete roşii. Înfloreşte din ianuarie pînă în martie.
3.Phalaenopsis sanderiana-una din cele mai frumoase, mai rare şi mai scumpe flori.Culoarea florilor este diversă, iar frunzele sunt verzi pestriţate.

4.Phalaenopsis lueddemanniana- originară din pădurile tropicale din Filipine, a fost numită în cinstea  un crescător faimos F. Lyuddemana. Este o plantă mică, frunzele sunt de 10-20 cm lungime şi tija are pînă la 5 flori. Înfloreşte primăvara şi la începutul verii.  

5. Phalaenopsis rosea- este o planta scurtă(20-30 cm) cu flori de culoare roz, înflorite una după alta.

6.Phalaenopsis gigantean-este o orhidee mare, care este originară din pădurile tropicale. Frunzele sunt verzi, de pana la 50 cm. Tija cu flori are aproximativ 30-40 cm. Florile sunt de culoare galben pal, cu puncte roșii-brun, iar diametru de 4-6 cm. Înfloreşte în timpul verii.

7.Phalaenopsis lowii- este o orhidee de mărime medie şi înfloreşte din iulie pînă în octombrie. Florile sunt de culoarea roz-violet.
8. Phalaenopsis Hybridum-se referă la un grup mare de specii hibride, varietăți și forme. În prezent, există mii de hibrizi de grădină, cu flori mari de dimensiuni până la 10 cm în diametru, cu o culoare frumoasă alb, roz, carmin, cu puncte luminoase sau dungi. 




miercuri, 28 septembrie 2016

Schimbarea ghiveciului

Pentru a transplanta orhideea într-un alt ghiveci, este important să o răsădim cît mai corect. 
Pentru a face acest lucru, mai întîi scoatem cu atenţie planta din ghiveci. În caz că nu se primeşte, se taie ghiveciul din plastic cu o lamă, astfel încît să nu-i deteriorăm rădăcinile.

Apoi se înlătură uşurel substratul vechi de la rădăcini. Dacă am scufunda planta într-un recipient cu apă calduţă, atunci ar fi mai uşor să scăpăm de orice rămăşiţă de scoarţă. 
Îndepărtăm cu o foarfecă rădăcinile putrede şi deteriorate, iar rănile sunt prelucrate cu cărbune activ. Punem planta pe un şerveţel , astfel încît acesta să absoarbe şi ultimul strop de apă. 
Un element important este plantarea plantei în ghiveci. Noul ghiveci trebuie să fie transparent, să permită o bună aerisire rădăcinilor şi potrivit pe masura plantei.

Substratul orhideelor trebuie să fie drenant, fibros şi uşor. 
La fundul ghiveciului putem folosi ca drenaj, nişte pietricele sau bile de argilă. 
Orhideelor le place substratul, cum ar fi scoarţele, turba grosieră, pluta, rădăcinile de ferigi sau muşchiul de pămînt.

După ce am transplantat orhideea, se udă cu apă călduţă, se lasă apa 5-7 minute, apoi se varsă. Imediat după transplantare punem planta pe un pervaz luminos, nicidecum în bătaia directă a soarelui.
Se schimbă ghiveciul în următoarele cazuri:
1. Cînd substratul este foarte foarte umed şi se simte un miros puternic de mucegai.
2. Ghiveciul este prea mic.
3. Rădăcinile din exterior sunt uscate.

Transplantarea în timpul înfloririi nu este recomandată, astfel se vor ofili florile şi în scurt timp vor cădea.
Nu se schimbă ghiveciul , imediat după ce am cumpărat-o, deoarece planta ar putea fi şi mai stresată.


duminică, 25 septembrie 2016

PHALAENOPSIS

Pentru mine a fost o "lecţie" după ce pierdusem vreo 8 orhidei frumoase, care la rîndul lor au pierit din cauza ca nu ştiam cum să le îngrijesc şi m-am apucat să mă informez pas cu pas despre fiecare specie aparte. Astăzi vă explic cum se îngrijeşte ORHIDEEA PHALAENOPSIS.


De obicei cînd cumpărăm o orhidee de la florărie, atenţia ne este atrasă de florile frumoase şi dese, culorile aprinse şi  nici pe de parte nu atragem atenţia la rădăcini sau la frunze. Unele orhidei chiar şi înainte de pieire înfloresc frumos. 

Elementul de bază la înflorirea orhideelor este TEMPERATURA. Temperatura ideală trebuie să varieze între 18-22 grade, uneori vara poate varia pîna la 25 grade. Dacă este foarte cald în încăpere şi temperatura poate ajunge la 35-45 grade, florile se ofilesc , rădăcinile se sufocă şi  pot apărea arsuri pe frunzele verzi. La fel pot apărea probleme atunci cînd temperatura scade mai jos de 12 grade pe timp de iarnă; cad butonii de la flori, frunzele se zbîrcesc şi poate apărea mucegaiul.




UDATUL EXCESIV este moartea orhideelor. De obicei, orhideele sunt udate odată la 7 zile. Le torn apa deasupra pînă cînd se umple farfurioara, apoi după 10 minute se aruncă apa din farfurioară.  Apa trebuie să fie călduţă sau la temperatura camerei, daca apa este rece, rădăcinile vor muri. Orhideelor care sunt în bucătărie le fac un duş cu apă călduţă de 37 grade. şi apa curge prin găurile ghiveciului. Apa nicidecum nu trebuie lăsată în ghiveci sau în farfurioară, astfel duce la putrezirea rădăcinilor. La fel putrezesc rădăcinile dacă apa a pătruns între frunzele plantei.

Orhideele au nevoie de LUMINA PERFECTĂ, să fie ţinute într-o zonă care să nu fie în bătaia directă a soarelui şi evident nu în curent.  Atunci cînd orhideea noastră este ţinută pe pervaz, trebuie să fie la o distanţă de 20-35 cm de la lumina directă sau dupa o perdea  ori jaluzea pentru a preveni arsurile pe frunze. Totuşi lipsite de lumină, frunzele orhideelor devin mai închise la culoare.




Ca toate orhideele, orhideea Phalaenopsis prefera UMIDITATE crescută. O umiditate relativă mai mare de 40 % este benefică pentru orhidei. Pentru a evita infecţiile fungice şi alte boli trebuie să asigurăm o ventilare a aerului foarte bună şi o umiditate bine crescută. În condiţii de temperatură scăzută umiditatea poate fi şi ea scăzută, dar odată cu creşterea temperaturii , orhideea are nevoie de mai multă umiditate. 

Greşeli în îngrijirea orhideelor


Astăzi nu este greu să-ţi cumperi o orhidee. Ai plecat la magazin şi ţi-ai cumpărat, dar e mai greu să  îngrijeşti această plantă, ca să ai parte de o floare frumoasă cu frunze proaspete şi boboci în floare.  Orhideele necesită îngrijire constantă. Chiar de la început, dacă nu sunt îngrijite corect, tratamentul lor va necesita o perioadă lungă de timp.
Сa şi oricare plantă, orhideea poate suferi de diferite boli şi dăunători.
            1. Mai întîi de toate, trebuie să ţinem cont de lumină şi să-i găsim un loc potrivit şi luminos , dar care să nu fie în bătaia directă a soarelui. Unele tipuri de orhidei sunt iubitoare de lumină de exemplu:Vanda, Cattleya, Cymbidium, precum şi toţi hibrizii lor. Orhideea Phalaenopsis, pe de altă parte, poate fi crescută  pe ferestrele dinspre nord și nord-est.



În timpul amiezei ar fi bine să evităm stropirea frunzelor , deoarece ar putea apărea arsuri pe frunze. Atunci cînd soarele arde violent, ar putea să apară puncte albe pe frunze.
Arsurile pe frunze mai pot apărea şi de la căldura de la calorifer sau de la un încălzitor electric. 

În acest caz frunza este atîrnată în jos şi a avut o arsură pe timp de iarnă.

              2. Dacă vrei să-ţi duci orhideea la ”cimitir”, atunci udă planta cît mai des. Cînd udăm şi stropim planta dorim ca substratul să fie cît mai  bine îmbibat cu apă, dar totuşi ţinem cont de regulile de udare a orhideelor. Prin urmare, temperatura apei nu trebuie să fie mai jos de +18, deoarece poate duce la răcirea rădăcinilor şi planta poate pieri. O temperatură ideală a apei ar fi un duş de +30 grade, iar surplusul de apă se varsă din farfurioară sau din ghiveciul suprapus. La fel nu permitem acumularea apei la frunze, care duce la putrezirea  frunzelor şi a întregii plante.


Suplusul de apă poate fi absorbit cu un şerveţel uscat.